Датата 1 март е свързана с историята на Чарли Чаплин

Сър Чарлс Спенсър Чаплин  е британски актьор, режисьор, сценарист и композитор работил през по-голямата част от живота си в САЩ. Една от най-креативните личности в ерата на нямото кино, Чаплин е най-известният актьор в ранните холивудски филми,

2010-02-28 20:33:02
Датата 1 март  е свързана с  историята на Чарли Чаплин
Сър Чарлс Спенсър Чаплин  е британски актьор, режисьор, сценарист и композитор работил през по-голямата част от живота си в САЩ. Една от най-креативните личности в ерата на нямото кино, Чаплин е най-известният актьор в ранните холивудски филми, а по-късно и забележителен режисьор. Той е създателя на един от най-знаменитите образи в нямото кино - на бродягата Чарли.

 Чарли  Чаплин  е роден на 16 април 1889 г. в Лондон, в семейство на артисти от мюзикъла. Въпреки градските митове, Чарли не е от еврейски произход за разлика от неговия полубрат Сид.

Скоро след раждането на Чарли родителите му се развеждат и децата са оставени на попечителството на майката - Хана Хариет Хил. Тя остава безработна през 1896 г. и затова братята Сид и Чарли попадат в интернат за сираци и изоставени деца.
Чарли за първи път играе на сцена през 1894 г. (тогава той е на пет години), заменяйки в програмата на мюзикъла майка си. От 1900 г. до 1903 г. той играе незначителни роли, а след това получава постоянна работа в ролята на разносвача в пиесата "Шерлок Холмс". Доста години  Чарли играе във вариете и в цирка на Фред Карно.

На 2 октомври 1912 г. младежът отива с трупата на Карно в САЩ и остава там. По време на неговите представления е забелязан от продуцента Мак Сенет, който го поканва на работа в своето студио "Кийстоун Филм".

В средата на 1910-те Чаплин постепенно изработва своя легендарен кинообраз на "Малкия човек". През 1919 г. решава да основе собствено студио «United Artists» заедно с Мери Пикфорд, Дъглас Фербенкс и Дейвид Грифит.

Слава на Чаплин носи нямото кино, и въпреки че звукът се появява във филмите през 1927 г., Чарли остава верен на старата технология още цяло десетилетие.
Първият звуков филм на Чаплин е "Великият диктатор" —  заснет през 1940 г.

През 1972 г. Чаплин за втори път получава Оскар. На 4 март 1975 г. той  е посветен в рицарско звание от кралица Елизабет II.

В края на 1960-те здравословното състояние на Чарли Чаплин започва бавно да се влошава. След награждаването му със специален Оскар през 1972 този процес се ускорява. Към 1977 той не може да общува и е прикован към инвалидна количка.
Умира в съня си през 1977 г. на Рождество Христово на   88-годишна възраст  в малкия швейцарски град Веве. Погребан е във Во, Шотландия.

 На 1 март 1978 година неговият ковчег е изкопан и откраднат от един поляк и един българин с цел да изнудват семейството му за пари. Замисълът се проваля и крадците са заловени, а ковчегът е открит единадесет седмици по-късно, закопан край Женевското езеро. Тялото след това е препогребано под два метра бетон, за да се предотвратят подобни бъдещи посегателства.

Чарли Чаплин е женен 4 пъти и има 11 деца.

  
Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия